≡ Menu

Спорт и фитнес срещу слаб имунитет

Чувствате ли се отпаднали, с не достатъчно енергия, чести настинки и инфекции. Ако имате някои от тези симптоми, то вашата имунна система е отслабена и има нужда от засилване. Основната функция на вашата имунна система е да ви пази от болести, като се бори с болестотворните микроорганизми, като се състои от първични и от вторични органи.

спорт за по-добър имунитет

спорт за по-добър имунитет

Периферните органи са слезката (далак), сливиците, лимфните възли и лимфните фотикули. Централни органи на имунната система са тимуса и костния мозък. Бактериите, вирусите и туморните клетки имат антигени и по тях имунната система ги разпознава и ги атакува. Алергиите са отговор на имунната система към по-безобидни вещества. Понякога се случва обаче тя да разрушава собствените си клетки и тъкани и тогава става въпрос за автоимунно заболяване.

Една от основните предпоставки за слабата имунна система е качеството на живот на всеки от нас. А това на първо място е свързано с лошата храна. Това е ерата на т. нар. fast food или храната на крак – сандвичи, тостери, вафли, чипс и шоколади, неща които поглъщаме за да запълним празния стомах, когато дали защото нямаме време да хапнем нещо по-качествено или пък от ниска култура на хранене. Другата страна на проблема се състои в ниското качество на продуктите, които по принцип консумираме – месни продукти с неясен произход, полуфабрикати, плодове и зеленчуци пълни с нитрати, храни пълни с консерванти, оцветители и бедни в същото време на антиоксиданти. По този начин не внасяме в организма полезни вещества като витамини, минерали и микроелементи, които са жизненоважни за поддържане на имунната ни система в добро състояние.

Недоспиването или липсата на сън е враг номер едно на здравата имунна система. Днес повечето хора все повече се оплакват от недоспиване. Нормалните осем часа, които според специалисти са достатъчни човек да се чувства бодър и отпочинал са мираж. Вместо това сънят е от порядъка на 5-6 часа, което в комбинация с лошата околна среда, промяната на времето и некачествената храна неминуемо прави организъма по-податлив на инфекциозни заболявания. Стрес Предполагам сте забелязали как на повечето от нас времето все не им стига. Забързани в ежедневието покрай работа, деца, крайни срокове, често не усещаме как ставаме все по-тревожни и напрегнати. Когато това състояние продължи по-дълго във времето тогава отговорът на тялото ни е появата на отпадналост, умора и емоционално изтощение. Човек в един момент се чувства „прегрял“.

В резултат на това имунитета ни спада и ставаме жертва най-различни вирусни инфекции и заболявания. Обикновено в началото на есента и края на зимата под влияние на температурните изменения най-силно се усеща слабата имунна система. Точно поради тази причина повечето хора търсят начини за нейното повишаване било то чрез природни имуностимуланти, хранителни добавки или чрез спорт и фитнес. Много бабини рецепти намират място сред средствата за повишаване на имунитета, но поради фактът, че изискват малко повече познания и подготовка за приготвяне, мнозина предпочитат имуностимуланти под формата на таблетки или чайове. Такива са прополиса, ехинацеята, пчелното млечице, сироп от бъз и много други, които заемат челно място в народната медицина.

фитнес за по-добър имунитет

фитнес за по-добър имунитет

Умереното физическото натоварване от спорт и фитнес също допринасят за повишаването на имунитета и това се дължи на увеличаване на метаболизма, по-бързото изхвърляне на токсините. Организмът става физически по-издръжлив. А тук важи и поговорката – „Здрав дух-здраво тяло“.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!