≡ Menu

Разнообразна тренировка

Бъдете активни без скука, редовно и по разнообразни начини за да запазите или подобрите физическата си форма. Спомняте ли си часовете по физическо в гимназията и как всеки ги намираше за скучни и безсмислени? Всъщност има много добри причини човек да бъде физически активен, особено като възрастен. Внедряването на физическа активност в ежедневието има потенциала коренно да промени качеството на живот. Благодарение на нея, вие не само добивате желаната фигура и физическа форма, чувствате се изпълнени със сила и енергия, но и значително подобрявате здравето и качеството си на живот. Започнете ли веднъж, скоро ще започнете да черпите следните позитиви:

 • Отслабване и поддържане на теглото.,
 • Отлична физическа форма, самочувствие и външен вид.,
 • Повече енергия – ежедневните задачи стават по-лесни.,
 • Повече сила, издръжливост и гъвкавост.,
 • Подобрена стойка.,
 • По-качествен сън.,
 • Чувство за удовлетвореност и благополучие.,
 • Повече възможности за социални контакти.,
 • Намаляване на риска от развитие на хронични заболявания.,
 • По-малко стрес.,
бързо ходене

бързо ходене

Физическата активност има много форми. Не е задължително да сте професионални атлети, за да черпите позитивите от това да сте физически активни. Физическата активност може да е под формата на дейност от ежедневието, като ходене, пазаруване, изкачване на стълбите до работа, или да има по-структуриран характер, като например плуване, бягане, колоездене и т.н. Каквото и да изберете, ключът към успеха е да го правите редовно и да ви доставя радост.

Колко е достатъчно?

Всяка физическа активност, независимо от вида и продължителността, подобрява здравето. И все пак, експертите препоръчват постигане на най-малко 30 минути физическа активност с умерен интензитет през 5 или повече дни от седмицата. Не е задължително трийсетте минути да се правят наведнъж. Вместо това, можете да ги разделите на три части по 10 минути, когато имате времето за това през деня. Позитивните ефекти за здравето ще са същите. Под умерен интензитет се има предвид, това което правите да ви кара да дишате по-тежко от нормалното и да ви загрее, но не и толкова трудно, че да не можете да проведете разговор едновременно.

Физическата активност като начин на живот.

Независимо дали планувате да сте по-активни за да отслабнете, да постигнете желаната фигура, да повдигнете тонуса си или да подобрите здравето си като цяло, важно е да изберете такива дейности, които ви доставят радост и лесно можете да направите част от живота си. Колкото по-приятна ви е дадена дейност (спорт, фитнес клас, упражнение и тн.), толкова по-голяма е вероятността да се придържате към нея и да постигнете целите си.

Ето няколко изпробвани и работещи тактики за поддържане на мотивацията ви:

 • Изберете дейност, която харесвате. Една от основните причини, поради които хората се провалят в опитите си да бъдат активни е скуката. Ако ходенето ви доставя удоволствие, то тогава превърнете го в дневната си доза физическа активност.
 • Внесете разнообразие. Едни и същи упражнения ден след ден не само водят до монотонност, но и увеличават риска от контузия. Ако ходенето на фитнес вече ви се струва отегчително, вземете си комплект съпротивителни ленти или дъмбели за вкъщи и направете тренировката си у дома или в местния парк. Това ще разнообрази програмата ви и ще възвърне интереса към любимите дейности.
 • Променяйте интензитета. Професионалните атлети често тренират на принципа „тежко – леко”, където един ден интензивна тренировка се следва от ден с по-лека тренировка. Същия принцип важи и за всеки, който е ангажиран с физическа активност, било то фитнес програма или дейност от ежедневието: така намалявате риска си от контузия и давате на мускулите необходимото време за възстановяване.
 • Използвайте това, което имате под ръка. Избирането на дейност, която не изисква специфична екипировка или терен, не е скъпа и не изисква други участници, я прави по-лесно и спонтанно изпълнима. Бързото ходене е добър пример – всичко, което трябва да направите е да вържете маратонките и да излезете навън!
 • Запишете се на фитнес клас, йога, пилатес, тае бо и т.н. Някои хора предпочитат дисциплината на редовното ходене на фитнес клас. Тогава, те полагат и повече усилие отколкото биха положили, ако трябваше да правят същото нещо сами. Опитайте този вариант, ако ви е трудно сами да организирате структурирана физическа дейност.
 • Изберете дейност, която лесно можете да направите част от ежедневието си. Има упражнения, които са идеални за внедряване в един нормален работен ден. Например, слизането от влака или автобуса една спирка по-рано, би могло успешно да допринесе за общо 30 минути от необходимата ви дневна доза физическа активност.
 • Бъдете последователни! Една от основните причини, поради които хората се отказват от тренировъчни програми е, че не виждат бързи резултати. Истината е, че за да видите резултати трябва да сте последователни и редовни. За това и превръщането на физическата активност в нормална част от вашия живот, също както взимането на душ или оправяне на леглото е ключов момент за постигане на целите ви. Така ще е по-малко вероятно да се чудите дали да излезете за разходка или бягане или не – преди да осъзнаете вече ще сте навън, просто защото това е което правите през тази част от деня.
 • Непрекъснато пробвайте нещо ново, за да поддържате интереса и мотивацията си!
{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!