≡ Menu

Правилно хранене и фитнес

Каква е връзката между храненето и фитнеса?

Между храненето и физическият фитнес съществува съществена връзка. Невъзможно е човек да тренира и да поддържа много по-добра форма без да задоволява хранителните си потребности. Със същата сила е вярно твърдението, че редовните тренировки и поддържането на добра физическа форма променят хранителните потребности на организма.

Така например, представете си, че току що сте продали 15-годишната си кола и сте си купили чисто нова спортна кола – ще продължите ли да използвате същото гориво? Разбира се, че не! Тялото ви работи по същия начин, колкото повече влизате във форма, от толкова по-качествена храна имате нужда и с колкото по-подходяща енергия го зареждате, толкова по-добри резултати ще постигнете.

Хранене и фитнес

Хранене и фитнес

Въпреки очевидната взаимозависимост между тренировките и храненето, хората често ги разглеждат като отделни дейности, което е грешка. Хранителният прием трябва точно да съответства на динамиката на физическата активност, тъй като двете са в пряка взаимовръзка и всеки малък дисбаланс води до разстройства в метаболизма (като нежелано напълняване или отслабване). Има няколко основни принципа, които е добре да се имат в предвид за постигането на оптимален синхрон между равнището на физическа активност и хранителния прием. Те се отнасят до това с какво точно се храним, колко и кога се храним и какъв режим на приемане на течности имаме.

Оптимизирането на физическата форма увеличава бързината, с която организма „гори” енергия (калории), което води до потребност от консумиране на повече храна. Тоест, колкото по-голям е интензитета на тренировката, толкова по-голяма ще е нуждата от енергия. Горивото, което мускулите използват се извлича от резерви в самите тях или трябва да се набави по време на тренировката, за да поддържа енергийните нива. От друга страна, колкото повече енергия изгаряте, толкова по-голяма става потребността от определени хранителни вещества, като минерали, витамини и течности. Някои от тях имат по-голяма тежест от останалите, като например Б витамините, които оптимизират усвояването на енергията по време на интензивна тренировка. Обратното също е вярно: ниски равнища на физическа активност водят до ниски потребности от енергия (храна), хранителни вещества и течности.

Отличната физическа форма и здраве изискват баланс между количеството и вида храна, с която се храните и обема на физическа активност, която практикувате. Хранителните вещества работят заедно и прекаления прием или дефицит на едно или няколко от тях може да доведе до проблеми с останалите. За да сте сигурни, че храненето ви е балансирано е важно да консумирате разнообразие от различни храни и да избягвате монотонни диети. Консумацията на едни и същи храни ден след ден е не само скучна, но и със сигурност би довела до дефицит на определени хранителни вещества, тъй като нито една храна не доставя на организма всички хранителни вещества, от който той има нужда.

Подвеждаща може да бъде мисълта, че ако малко количество от дадено хранително вещество е добро за вас, то повече от същото ще е още по-добро. Излишният прием на повечето хранителни вещества е често също толкова вреден както и дефицита им. Поддържането на добър режим на прием на течности е също от първостепенна важност за оптимална форма и здраве. Накратко, ето стратегията, която препоръчваме: консумирайте хранително балансирана и разнообразна храна, но винаги в малки количества по няколко пъти на ден, пийте много течности (най-вече вода!) и бъдете колкото се може по-физически активни!

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!