≡ Menu

Изследване на хормона лептин и диетите

Изследване на хормона лептин които, запазва постигнатите резултати от диетите.

Изследване, което е публикувано от авторитетния The Journal of Clinical Investigation, изтъква причината за много бързото покачване на мускулната маса след направена диета и тя е концентриран спад на хормона лептин, които е в кръвта на отслабналите от диети.

хормонът лептин

хормонът лептин

В проучването, проведено в Колумбийския университет (Columbia University) в Ню Йорк, са участвали 10 доброволци (5 мъже и 5 жени) със значително повишено, нормално и намалено тегло. Участниците в експеримента са били подложени на доста по тип различни диети. След провеждане на редица биохимични изследвания, учените установили, че загубата на килограмите се съпътства с намаляване на хормона лептин. Инжектирането на лептин дало възможност на пациентите да запазят постигнатото тегло.
Известно е, че при повече от 85% от хората с наднормено тегло, които ползват диети и са постигнали положителен резултат, след това килограмите, които са загубили се връщат обратно – напълно или частично. Учените считат, че причината за този феномен се крие в редицата от промени в човешкия метаболизм, хормоналния фон и частично в нервната система на остлабващия. Изследователите от Колумбийския университет са сигурни, че в основата на посочените промени е намаляването на лептина.
Лептинът е хормон, който се произвежда в мастната тъкан и служи за контрол на апетита, но механизмът му на действие не е потвърден и напълно проучен.
Американските изследователи са показали, че загубата на тегло е придружена с намаляване на нивото на лептина, а увеличаването на теглото води до увеличаване на концентрацията му. Инжекция от хормона помага да се запази теглото само за онези хора, които имат по-ниски нива на хормона в кръвта, а не оказва влияние при тези с нормално съдържание на хормона.
Ръководителят на проучването, д-р Майкъл Розенбаум (Michael Rosenbaum) обяснява, че спестяването на мастната тъкан имало голямо значение за нашите предци, защото им позволявало да оцелеят в периоди, когато храната не е била достатъчно. “Ние не можем да предскажем с достатъчна сигурност, че човешкият геном е буквално натъпкан с гените, отговорни за натрупване на мазнините и сравнително беден на гени, които пречат на това.”

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!