≡ Menu

Упражнения за гърди във фитнеса

Как да направим супер упражнения за гърди във фитнеса.

Едни от най-желаните и предпочитани тренировки са за оформяне на стегнати гърди, по тези мускулни групи работи всеки един бодибилдър. Никак не е учудващо, че трениращите когато са най-отпочинали, започват точно с упражненията за гърдите.

Упражненията за гърди са много разнообразни, а за максимално добър ефект е добре да се редуват и изпълняват стриктно. В повечето упражнения за гърди участват и други мускулни групи, като трицепса, рамото и т.н. преди да започне съществената, тежка тренировка, тези мускули трябва да бъдат добре разгрети, а също да се разгреят и ставите.

лицеви опори за гърди

лицеви опори за гърди

Лицеви опори

Започваме с едно супер комплексно и ефективно упражнение, което е подходящо за изпълнение и в домашни условия. Лицевите опори дават свръх напомпаност на гръдния мускул и спомагат за по-доброто му оформяне. Лицевите опори освен за гърдите влияят благоприятно на голяма част от мускулите в горната част на тялото, включително и корема.

повдигане на дъмбели от лег

повдигане на дъмбели от лег

Повдигане на щанга/дъмбели от лег

Спорен остава въпроса, кое от тези две супер упражнения дава по-добра ефективност на тренировката за гърди. Все пак обаче във фитнеса много от упражненията влияят различно и индивидуално на всеки, така че изборът между лоста и дъмбелите трябва всеки лично да си го направи, но определено редуването и на двете и разнообразието в тренировката донася най-добрите резултати. При движението с щанга се поставят повече килограми и според мнозина това е предимството, но от друга страна с лоста движението бива ограничено и липсва свободата, която се постига с дъмбелите.

флайс с дъмбели за гърди

флайс с дъмбели за гърди

Флайс с дъмбели

Упражнението, което се прави със сравнително малко килограми, но според много професионалисти това е едно от най-добрите и задължителни упражнения за гърди. Флайса влияе изключително положително на външните гръдни мускули и на цялата гърда като цяло.

кофички за гърди

кофички за гърди

Кофички

Едно доста трудно упражнение и същевременно водещо до травми, ако не се изпълнява правилно и липсва загряването на стави и мускули. Кофичките обаче по неповторим начин напомпват гръдните мускули и дават завършен вид на долната част на гърдата.

пулоувър с дъмбел за гърди

пулоувър с дъмбел за гърди

Пулоувър

Упражнението може да се изпълнява както с лост, така и с дъмбел. Предпочитан и по-прилаган във фитнес залите е варианта с дъмбел. Упражнението спомага за разширяването на гръдния кош и натоварва гръдните мускули по специфичен начин.

кросоувър за гърди

кросоувър за гърди

Кросоъвър

Това упражнение наподобява флайса, но се изпълнява с кабели и напрежението в гърдата се усеща по друг начин по-време на цялото движение. Добре е и двете упражнение да бъдат използвани и редувани в тренировъчните програми.

Това са основните от многото упражнения за гърди. Към тях могат да се добавят и различните наклони в които се изпълняват. Като както трябва да се набляга на изоставащите части на гръдния мускул, така е задължително и разнообразяването на тренировката, за да не спира положителния ефект на растеж и оформяне. За горна част на гърдите най-подходящия наклон е 30 градуса, за средна част се използва хоризонталната лежанка, а за долната част обратен наклон и изпълнението на повече кофички.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!