≡ Menu

Съвети за здравословен начин на живот

Качественият и здравословен начин на живот се изразява не само в пълно физическо, но също и в духовно, а и не на последно място на социално благополучие, и в никакъв случай не се свежда просто до липсата на болест. С други думи, за да живеете добре трябва да се чувствате добре в собствената си кожа, да харесвате начина, по който изглеждате външно и да се чувствате щастливи в средата, в която живеете и с дейностите, които правите.

здравословен начин на живот

здравословен начин на живот

Оптималното хранене и редовната физическа активност могат значително да допринесат за подобряването на всеки един от тези аспекти. Качествената храна има силата да ви преобрази от вътре навън, подобрявайки себеусещането и самочувствието ви. Редовната физическа активност, от друга страна, ви дава енергията и силата, които са ви необходими, за да черпите с пълни шепи от живота. За да оптимизирате всички тези ползи е необходимо, да създадете подходящата среда. Ето няколко примера как…

Започнете хоби!

Хората, които се занимават с дейности, които харесват са по-удовлетворени от живота. Ако работата ви не е източник на удоволствие, помислете за хоби. Може би точно сега е момента за онези уроци по пиано, които винаги сте искали да започнете!

Не жертвайте съня

Старайте се да поддържате постоянен режим на сън от минимум 7-8 часа на денонощие. Хроничното недоспиване води до натрупването на т.нар. „сънен дълг”, който се изразява в лошо настроение, хронична умора и апатия към живота. Липсата на достатъчно сън може да доведе и до напълняване.

съвети за здравословен живот

съвети за здравословен живот

Развийте духовната си страна

Хората, които са духовно ангажирани по някакъв начин са по-здрави и по-щастливи. Под духовно не разбирайте само в религиозно отношение! Духовно преживяване е онова, което ви кара да се чувствате в хармония със средата в която живеете и със себе си, релаксирани и с бистра мисъл. Това може да бъде разходка из природата или отпускаща спа процедура.

Сприятелявайте се!

Най-щастливите хора прекарват най-малко време сами. Мислете за всеки нов човек, който срещнете, като за един нов свят от интересни преживявания и опит, който се открива пред вас. Посещавайте редовно социални събирания, правете купони и се обаждайте редовно на приятелите си.

Отделяйте време за себе си

Стремежа към личностно развитие е също толкова важен, както и времето прекарано с другите. Отделяйте по малко време за самите вас всеки ден, било то и няколко минути.

Направете промяна

Ако в живота ви има нещо, което не харесвате (например, работата ви или някои познат), направете план и променете положението. Помнете, че вие създавате собствения си живот и, че можете да промените аспектите в него, които ви правят нещастни. Започнете от днес!

Усмихвайте се и се смейте с глас!

Древна китайка поговорка гласи, че щастието поражда усмивки, но и че усмивките могат да породят щастие. Когато се усмихвате, дори да сте нещастни, това предизвиква отделянето на серотонин в мозъка ви. Серотонинът е хормонът на щастието и отделянето му моментално подобрява настроението и ви кара да се чувствате по-добре. Освен това, хората, които се усмихват се приемат като по-искрени, привлекателни и приятелски настроени. Опитайте още, да посетите комедийно шоу или да изгледате забавен филм. Смеха ви кара да се чувствате добре, за това намирайте по малко време за него всеки ден!

Отделяйте време за хората, които обичате – партньора и децата си, всеки ден. Вечеряйте заедно през повечето дни от седмицата, празнувайте подобаващо семейните си празници и годишнини. Намирайте поводи да се събирате и да правите и преживявате нещата заедно.

Давайте най-доброто от себе си!

Вашите успехи са важни и заслужават признание. За това, чувствайте се горди със себе си и свършеното от вас. Овладяването на нови умения и постигането на набелязаните цели повишава самочувствието и усещането за собствена ценност.

Грижете се за здравето си

Колкото по-здрави сте, толкова по-голяма е вероятността да се чувствате щастливи. Правилното хранене, редовната физическа активност, превантивната грижа и елиминирането на стреса от живота ви, заедно допринасят за поддържането на оптимално здраве и създават условията да бъдете щастливи.

Научете се да казвате „Не”

Най-вероятно сте виждали поне няколко издания с това заглавие на щандовете с популярна литература. Накратко, това се отнася до способността ви да поставяте себе си на първо място и да не се „жертвате” постоянно за някой друг. Ако вече имате прекалено много работа или ангажименти, не поемайте още, само за да се харесате на някого. Помнете, че на първо място е собственото ви благополучие.

Не се сравнявайте с другите

Щастливите хора съдят за себе си, по свои собствени критерии и никога по това какво имат или правят другите. Все пак, имате един живот и навярно не искате да го прекарате в мисли за новата холна гарнитура на съседа.

Бъдете активни!

Физическата активност води до производството на вещества (ендорфин) в мозъка, които подобряват усещането ви за удовлетвореност и ви карат да се чувствате щастливи и добре. Старайте се да бъдете физически активни поне по 30 минути през повечето дни от седмицата.

Опростете живота си

Отървете се от нещата, които не използвате. Вместо това отделете време и средства за онези неща, които правят живота ви смислен.

Бъдете оптимисти!

Позитивното отношение към живота се свързва с добро здраве, по-дълъг живот и повече радости. Когато мислите, че чашата е наполовина пълна и вярвате, че хората са добри, самите вие вече сте по-щастливи!

{ 1 comment… add one }
  • Kamelia 30.11.2015, 5:22

    Много полезно 🙂

Leave a Comment

error: Content is protected !!