≡ Menu

Колко е важна водата когато тренираме

Водата е жизнено важен и честно пренебрегван елемент от здравословния начин на живот. Освен, че съставлява 50%-60% от телата ни, тя регулира телесната температура, помага на дишането, транспортира хранителните вещества и изхвърля отпадъците от организма и помага за плавното функциониране на мускулите. Всяка част от тялото ни е зависима и съставена от вода, а най-важните части имат дори по-голяма нужда от нея. Мозъкът е с 75% водно съдържание, кръвта – 82% и дробовете – почти 90%. С други думи, не можем да живеем без вода. Е, всъщност можем, но само 3 дни…

вода и тренировки

вода и тренировки

Освен, че има незаменима роля в поддържането на здравето, водата е и мощен фактор при процеса на отслабване. Колкото по-хидратирани сте, толкова по-бързо работи метаболизмът ви. Когато сте дехидратирани (без достатъчно вода), дори преди да започнете да усещате жажда, черният дроб забавя преработването на потока от мазнини, тъй като трябва да се притече на помощ на бъбреците. Това води до забавяне на метаболизма и част от мазнините не се преработват ами се складират в тялото.

Ако тялото ви е свикнало да не получава достатъчно вода, то автоматично трупа мазнини в глезените и бедрата. С други думи, то ви няма доверие, че ще му доставите необходимото количество вода и също както жаден кактус, складира наличното. В момента, в който усети, че получава повече вода, тялото ви започва да изхвърля съхраненото, а вие започвате да отслабвате. Освен това, ако страдате от непреодолим апетит или имате проблеми с контролирането на глада, пиенето на вода е бърз и здравословен начин да се почувствате сити. Пийте по чаша вода вместо да хапнете нещо дребно между основните яденета. Добре е и да се пие малко вода преди хранене (така запълвате част от стомаха), както и преди излизане от вкъщи.

Пиенето на вода е най-добрия начин да се поддържате хидратирани, но пиенето на мляко или прясно изцеден плодов сок също е отличен източник на течности. Избягвайте единствено напитки с кофеин (като кафе и някои газирани напитки), тъй като те всъщност водят до загуба на телесни течности и ви дехидратират.

Препоръчителното количество вода е осем чаши на ден, но не се чувствайте виновни ако сте пренебрегнали приема си на вода. Ето някои трикове, които можете да приложите, за да увеличите дневния си прием на вода.

  • Винаги имайте малка бутилка вода под ръка (в чантата или в колата си)
  • Правете си почивки за пиене на вода, вместо за пушене
  • Въведете правило за използване на чашата си за вода: да я пълните незабавно след като се изпразни
  • Пийте портокалов сок или изяждайте един портокал сутрин на закуска
  • Имайте под ръка две големи бутилки вода – една за вкъщи и една за работа. Пълнете и двете по веднъж всеки ден
  • Поръчвайте вода вместо газирана напитка когато сте в заведение. Дори когато имате нещо друго за пиене, пийте го заедно с вода
  • Най-трудно е да се придържате към здравословните си навици през почивните дни, така че бъдете на щрек и за приема си на вода!
  • Винаги дръжте на разположение по една бутилка студена вода в хладилника, особено през топлите летни дни
{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!