≡ Menu

Функционални храни на зърнена основа и напитки

Функционалните храни са сравнително ново явление в света на оптималното хранене. Фокусът на традиционната наука за храненето дълги години бе предимно върху балансираната диета – диета, която включва адекватен прием на хранителни вещества и изключва вредни за здравето храни като мазнина, бързи захари, сол и холестерол. Без съмнение, това е водещ принцип на всяка консултация при специалист по хранене и стои зад всеки надежден съвет. Най-новите открития в науката за храненето, обаче, изместват акцента върху постигането на оптимално здраве и максимално удължаване на продължителността и качеството на живот. Това се постига чрез използването на храни или отделни техни компоненти, които добавени към балансираната диета, подобряват устойчивостта на организма към заболявания и укрепват здравето и имунитета. С други думи, това са храни, които поддържат здравето и настроението в оптимална форма. Тези храни и отделни техни компоненти се обединяват под общото наименование „функционални храни”. Също така можете да срещнете и термина „супер храни” (super foods/ power foods).

функционални храни

функционални храни

Има различна функционална храна, например:

  • Естествена храна (орехи или други ядки, авокадо, пълнозърнест хляб без съдържание на бяло пшенично брашно, например от брашно от киноа и тн.)
  • Храна, с допълнителен позитивен компонент (като, кисело мляко с полезна за здравето бактерия), или определена храна, от която е премахнат някой вреден компонент като (нискомаслен кашкавал, обезмаслено мляко и тн.)
  • Има и храни при които е някой компонент

Важното за функционалната храна е да има специално добро действие върху организма. Има няколко основни разновидности функционални храни: те могат да са обогатени с пробиотици, минерали и витамини, продукти за понижаване на холестерола, диетични фибри, антиоксиданти, пребиотици и синбиотици, фитохимикали и билки.

Нека се запознаем отблизо с действието на всяка от тях.

Храни, обогатени с витамини и минерали

Пример за продукти, обогатени с витамини и минерали са повечето разновидности овкусени кисели млека, обогатени с калций и фолиева киселина, както и плодовите сокове. Фолиевата киселина, например е жизнено важен хранителен елемент при ранна бременност, която предпазва от вътре утробни костни заболявания, докато калцият предпазва от развитието на остеопороза при възрастните.

Понижаване на холестерола

Няколко хранителни вещества се свързват с понижаване на холестерола, за който е установено, че е основен причинител на сърдечно съдови заболявания. Това са омега-3-мастни киселини и растителни стероли. Пример за такъв продукт е маргарин, съдържащ растителни стероли, които доказано понижават нивата на холестерол, или пък сьомга, чието богато съдържание на омега-3-мастни киселини има същия ползотворен ефект върху организма.

Фибри

Диетичните фибри обхващат несмилаемите въглехидрати от клетъчните стени на растенията и съдържащия се в тях лигнин. Консумацията на фибри се свързва с понижаване на риска от заболяване от рак. Някои от естествените продукти богати на фибри са зеленчуците и плодовете, както и пълно зърнестият хляб или спагети, които съдържат няколко пъти повече фибри и хранителни вещества от традиционните си еквиваленти (бял хляб и обикновени спагети).

Пробиотици

Пробиотиците са живи хранителни добавки, които имат позитивен ефект върху здравето, чрез подобряване на стомашно-чревния микробен баланс. Пробиотиците имат многостранно позитивно влияние върху здравето – понижават холестерола, предпазват от рак и засилват имунната система.

Антиоксиданти

Антиоксидантите играят основна роля при защитата от сърдечносъдови заболявания, определени видове рак, зрителни нарушения, артрит и астма. Основните антиоксиданти са витамин Е, каротин, витамин С и някои фитохимикали. Функционални храни, които са концентрирани източници на антиоксиданти са ягоди, цитрусови плодове и повечето зеленчуци.

Фитохимикали

Освен, че ни доставят жизнено необходими витамини и минерали, растителните храни са незаменими източници на биологично активните елементи, наречени фитохимикали. Фитохимикалите доказано намаляват риска от хронични заболявания, като рак, остеопороза и сърдечни заболявания. Те включват глюкозиналати и феноли (като флаваноиди, които са много ефективни антиоксиданти). Примери за продукти, съдържащи фитохимикали са черния шоколад и червеното вино.

Билки

Най-новите изследвания разкриват, че билки като гинко, женшен и гуарана водят до значителни подобрения на здравето във физическо и умствено отношение. Има голяма вероятност тези билки, наред с креатин, кофеин и триптофан да стоят в основата на най-новото поколение продукти за засилване на спортното представяне. Продукти от тази категория включват спортни напитки, дъвки и спортни мюсли десерти. Интересен продукт, който включва няколко аспекта на функционалните храни е плодов сок, предназначен за пазара на спортни храни, който съдържа карнитин – амино киселина, която помага на тялото при производството на енергия и намаляване на холестерола, калций – за укрепване на костите и хром пиколинат за изграждане на мускулна маса.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!